31 May, 2011

AKHIRNYA...


SALAM....



abaikan dulu tajuk kat atas ni..sebab perenggan pertama ni, bukan nak cite pasal tajuk kat atas..tp mestila nak cite pasal en FT saya..kikikikiki(gelak gedik..rase nak lempang diri sendiri)...mesti sume orang pon tengok akustika amal untuk mangsa tanah runtuh di Hulu Langat..haaa...ade en FT kannn....nyanyi 2 lagu lagi..huhuhhuhu..yang paling penting, idea untuk buat akustika tu adelah datang dari en FT....seluuutttt laaaa.... semoga semakin ramai la yang menghulurkan bantuan dan derma kepada mereka....


perenggan kedua pon nak cite pasal en FT lagi..huuhuhuh..kalo ade sape-sape yang rase tak suke nak bace, takpe..bace jugak lah ye..(ini adelah satu paksaan)...mentor 5 final...saya bukan nak cite pasal SALMA jadi juara mentor ye...saya cume nak cite pasal en FT buat persembahan bersama IQA protege kepada EDRY... nyanyi lagu karma....woooowwwww...superbb...sampai en FT da terOVER SHADOW si IQA la pulak kan...huhuhu..tapi ape-ape pon best..huhuhu


akhirnya pada perenggan ketiga barulah kite bercerite mengenai tajuk di atas ye..huhuuhuh....setelah berminggu-minggu saya menjadi suri rumah sepenuh masa, akhirnya 1/6/2011 saya akan mula menjadi seorang wanita yang bekerjaya...hooyeeeeaaahhh...(padahal, praktikal je pon....)hahhahha..tak kisah la... janji ade benda yang akan dilakukan secara berkala..dan tak dudok kat rumah goyang kaki lagi...huhuhuhu

praktikal akan berlangsung selama 2 bulan @ 8 minggu...orang lain da dekat nak abes da praktikal..saya je baru nak stat..emmm tak kisah la..yang penting tak saba nak pegi kerja..huhuhu..tapi ade sedikit neves..huuhu



bile cakap pasal neves ni, tetibe nak cite satu benda..saya ni memang tak boleh nak mengawal tahap neves..mase tengok final mentor 5, saya neves gile nak tunggu ALLY umumkan keputusan...walaupon saya ni confem la bukan peserta mentorkan, tapi saya tetap neves..so, saya pegi bejalan ke tempat lain..bile saya datang balik depan TV, yeaaayyy salma da menang..so saya tak meneveskan diri sendiri dengan menunggu keputusan..hahhahha..haaaiiisshhh...tak kisah la petandingan ape pon...bia saya tak masok pon..tapi neves mengalahkan orang yang bertanding..tah-tah orang yang betanding tu rileks je...saya yang OVER..hahhaha


sekarang saye ade cite baru yang saya gilakan..huhuhu..saya suke tengok NCIS..dye lebih kurang CSI la..tapi lain version sket..huhuuhu..nanti bile-bile saya cite..huhuuhu










p/s :: cinta kau dan aku...
takkan mungkin bersatu...
 sekian...





(NHAM)



25 May, 2011

KERJA YANG “BERFAEDAH” MASE CUTI PANJANG


SALAM..


Dalam post sebelum ni, saya ade bagitau yang saya akan share ape yang saya lakukan mase cuti semester kali ni..sebelom ni, saya tak penah la pulak terniat nak share…sebab saya rase tak menarik pon untuk dishare..tapi kali ni pon tak menarik jugak..tapi anggap je la sebagai perkongsian je ye..ataupon, anggap je la saya sekadar nak share je ape yang saya buat mase cuti..huhuu..(Sharing is caring kan…)

Sekarangkan tengah musim citer realiti show..contohnye, AKADEMI FANTASIA 9 dengan MENTOR 5 dengan MAHARAJA LAWAK dengan IMAM MUDA (alhamdulillah)....ni je pon yang saya tau..(ayat yg betol adelah, ni je pon yang saya tengok..kalo ade yang lain saya tak tengok pon)..saya memang menggemari menengok rancangan di atas…huhuuhuhuh….jadi, nilah kerja “berfaedah” yang saya buat..huhuhu

Petamenye saya nak cite pasal AKADEMI FANTASIA 9..adela saya terbace, dorang kate, takde la best sangat AF9 ni..emmm, bile saya da tengok dan saya buat kajian serta research, (ceh, siap research tu..poyo!!)  memang xde la best sangat dorang nyanyi..tapi ok la dan sedap…yelaaa, kalo nak dibandingkan dengan saya nyanyi, much better la dorang nyanyi..kalo nak dibandingkan dengan orang yang mengate tak best tu, tak tau plak saya nak bandingkan…mane la tau orang yang komen tu memang pandai menyanyi kan..setakat sampai konsert ke 7 yang saya da tengok ni, memang banyak peningkatan la dorang ni..mane yang tinggal tu, memang dorang da banyak sangat improve..huuhhuuhu…saya memang tengok berulang kali sangat AF9 punye konsert..sape suruh astro ulang banyak kali kan…setiap kali dye ulang saya akan tengok (sampai orang dalam rumah ni kate, da baes agaknye cite kat tv tu adik..)sowieee..tak kire la dye ulang kat ASTRO RIA ke, CHANEL 15 ke, sume saya tengok..nasib baik dekat  ASTRO OASIS dye tak ulang…tapi kat ASTRO OASIS ade IMAM MUDA (gaya gedik)..haaaaaaaaaaaaaa…nanti saya cite…berbalik ke AF9..nak kate saya tengok dari mule tu, tak la…tapi sebab dye ulang sume konsert dari mule, kire saya da tengok dari konsert pengenalan sampai la ke konsert ke 7..dan sebab saya da terminat dan ter”addicted”  dengan AF9 ni, saya telah berjaya pergi menengok RUMAH KACA AF9 kat JUSCO SETIAWANGSA tu..huhuhuhuhu…saya tau, mesti ade orang yang hari-hari gi tengok rumah kace tu, sampai da tak heran da..tapi saya suke sangat…..nak wat cane kan…okk, stop pasal AF9..tagline AF MENUJU PUNCAK!!(tah ye tah tidak tu tagline AF cik nurulhuda)

Jom beralih…keduanye adelah MENTOR 5, dengan tagline TUNJUK AJARKU SIFU!!yang ni saya memang tengok la setiap minggu..huhuuhu..kalo M5 ni, dye lebih kepada usaha mentor tu sendiri dalam membentuk personaliti da identiti anak buah dye tu..bukan nak buat perbandingan, tapi mentor macam da set ape yang akan dan yang nak dibentuk kepada anak buah dye(pandai je bagi komen)..huhuuhu..tapi M5 pon best…dorang nyanyi memnag ade stail dan rasenye, ade kualiti yang tersendiri..nasib baik M5 ni tak de rumah gelas macam rumah kaca AF9..kalo ade, mesti saya da pegi jugak..hahhaha..dan yang lebih membuatkan M5 ni lebih best, markah yang diberi tak sumenye dari undian..dye still ade makah dari juri profesional 50% kalo tak salah saya..20% juri awam, 30% undian… mungkin kualiti yang terhasil lebih baik..MUNGKIN….

Yang ketiga adelah MAHARAJA LAWAK..yang ni saya tak tau ape tagline dye..sebenanye saya takde la tengok sangat..kadang-kadang je saya tertengok..(tu pon yang ulangan..dan tak pernah habes)..setakat saya tengok, ok lah.tapi saya tak minat sangat..saya cume suke beberape je la..yang tu pon, kalo dye tak masuk maharaje lawak pon memang saya da suke..so tak de point sangatlah saya nak cite pasal ni kann…huhuuhuhuhu…

Yang keempat  yang saya tengok adelah IMAM MUDA..sekarang da musim ke 2..so dye jadi IMAM MUDA 2..yang ni saya memang tengok la…KAPSUL IMAM MUDA, MIMBAR IMAM MUDA, JEJAK IMAM MUDA dan ape-ape je pasal IM2 saya akan tengok..huhuhuhu..kalo tengok IM2 ni, banyak ilmu yang bermanfaat yang kite akan dapat..sebab mase malam dorang punye penyingkiran, akan ade soal jawab antara MURSYID(tenaga pengajar) dengan IM…so daripada jawapan yang dorang bagi tu, akan menambahkan pengetahuan kita..dan penyingkiran dorang, bukan berdasarkan undian, malah tak de langsung undian..penyingkiran adelah berdasarkan markah yang dorang perolehi dalam ujian bertulis..sebelum malam penyingkiran tu, dorang akan ade ujian..(offcoozz la ujian dye susah)..huhuhu..tagline dye saya tak pasti..MENGUBAH SEMPADAN IMAN..(saya agak je)

Ni lah yang “berfaedah” sangat yang saya buat..(macam biase, tangan di bahu)…sebab tak de pe yang boleh saya buat..orang kate baiklah isi mase dengan membace..huhuhu..saya membace la jugak..huhuhuhuh…nak tau saya bace ape??….huhuhuhu…nanti saya share kat post seterusnya..huhuhuhuhu







p/s :: da kembali menulis macam sediakala..
huhuhuhuhuhu..
ni la orang kate “practice make perfect”…







(NHAM)


24 May, 2011

HAAAIIIISSHHH...


SALAM...




da lame tak update blog...da beserawang da...habuk da tebal berinci-inci daa...haaiiisshhh....bile bercuti kat rumah ni, memang jarang-jarang sekali la saya nak mengupdate blog...almaklum la, busy membuat benda-benda lain...contohnya, membasuh baju anak-anak, memasak untuk anak-anak, kemas-kemas rumah, tengok tv sampai pening, dan tak lupe tido yang berpanjangan...


post sebelum ni, saya sibuk nak cepat abes exam...mase last paper tu, saya tak sabar nak cepat-cepat hari esok..haaaiiissshhh...kalo la saya tau nak jadi macam tu, biarlah hari esok tu tak muncul...saya cakap cmtu sebab, lepas je saya balik exam petang tu, angah saya call bagi tau, MAKTOK meninggal...memang macam tak percaye langsung..sebab, maktok tak sakit pon..


tapi tu la kan..kalo da ajal, memang takkan lewat atau cepat sesaat pon...lepas je dengar angah cakap camtu, teros je fikir nak balik (sambil air mate mencurah-curah ke ladang gandum)...mase mule2 perancangan, abes exam kitorg nak gi picnic...nak jalan-jalan pusing penang...tu laa kan, manusia hanya merancang....ALLAH yang menentukan..petang tu tros balik shah alam..sampai pkol 2.30 pagi..rase macam bus tu jalan lambat gile...time kasih kat ayu yang tolong hantar gi sungai nibong..time kasih gak kat yana, kak fida, ngan zira sebab tolong kemaskan barang...


alhamdulillah result da kuar..(bukan result bebetol, dye cume tulis lulus or tak je).....tapi tak tau la dapat pointer berape..huhuhu..harap-harap ok laaa...dan harap-harap jugak, kawan-kawan satu kelas, yang tak satu kelas,yang tak same coz, sumenye ok la ye result anda..huhuhu


dah lame tak menulis ni, da rase lain la plak cara menulis..huhuhu..mase cuti 4 bulan ni, seharusnya digunakan dengan baik la..melakukan perkara-perkara yang berfaedah ye...jangan bazirkan mase anda ye...


nanti post yang seterusnya, saya nak kongsi, ape yang saya buat dekat rumah..huhuhuuh..












p/s :: buat awak yang jauh..
take care....
saya seru name awak dalam hati..
(kalo kuat-kuat, nanti mak dengar)
saya seru, dengan harapan,
awak balik malaysia serta merta..
hahhahahha..
mesti la tak kan..







(NHAM)





03 May, 2011

CEPAT LA ESOK



cepat la esok menjelma,
cepat la esok berkunjung tiba,
cepat la esok datang padaku,
cepat la esok memunculkan diri,
cepat la esok.........


(NHAM)

02 May, 2011

KARMA - en FT



POST KHAS
(HARUSLAH MENGGUNAKAN HURUF BESAR YANG DIBOLD DAN BEWARNA MERAH)






VIDEO KLIP KARMA by EN FT SAYA DA KUAR..
YEEEAAAAYYYY...
NAK TENGOK VIDEO NI SAMPAI PUAS DAN SAMPAI PENGSAN (bia ade lagi 2 paper pon)
MANE SAYA DAPAT???
OFFCOOZZ LA KAT GUA....
KALI NI PUNYE VIDEO KLIP KALI NI, SAYA CARI SENDIRI DAN DOWNLOAD SENDIRI..
TAKDE SAPE TOLONG OKKK..(bia sebenanye ade orang bagi tau pon)






MEH NAK BUAT REVIEW SIKET PASAL VIDEO NI..

-rasenye dalam video clip ni en FT adelah polis...di ulang, polis okkk..(bukan pembunuh)
-polis yang menyelesaikan kes pembunuhan...
-mase jalan bawak bahan bukti (a.k.a pisau) pon dah nampak kepolisannye..
-spek hitam letak kat atas meja, sangat lah stylo spek itu...
-ok gak en FT jadi polis..
-kalo nak tau kes bunuh ape, meh tengok video kt bawah..
-kesimpulannye memang best la video clip ni..







HAAAA..SELEBIHNYA KENE LA TENGOK VIDEO CLIP KAT BAWAH NI.....








video










KALO SESAPE YANG TAK BOLE TENGOK KAT SINI,
PEGI KAT LINK GUA KAT ATAS NI YEE..


















p/s :: walaupon en FT takde lagu etnik kreatif,
beliau tetap best okkk..
kire cam ade genre muzik yang tersendiri laa kannn..
huhuhuhuhu.....







(NHAM)



01 May, 2011

NASIB DI HARI PEKERJA





SELAMAT HARI PEKERJA!!!
(hanya untuk orang-orang yang bekerja sahaja..)






walaupon hari ni adelah hari pekerja, dan juga hari cuti umum, post saya kali ni bukanlah untuk menceritakan pasal hari pekerja..(sebab saya adelah tak bekerja..)..mase blog walking tadi, sangatlah ramai orang yang membuat entry pasal hari pekerja....sejarah hari pekerja pon ade sekali..okk gak la dye post entry tu...sebab buat orang yang tak tau sejarah macam saya ni, dapat la tau pasal hari pekerja kan...thanks a lot lah ye...




disebabkan hari ni hari pekerja, sume pon bercuti sakanlah..paling seronok adelah para pekerja yang jarang-jarang dapat cuti di public holiday..disebabkan hari pekerja jugak lah, makcik cafe dekat FAJAR HARAPAN YANG TERCINTA ni TUTUP bersempena HARI PEKERJA..(fajar harapan tu adelah hostel yang saya tumpang berteduh..kikiki)




adddoiii..lapar tak terkata la kan...(tengok badan la kann)..haaaiiissshhh..mau keluar berjalan sangat lah malas ye..di ulang skali lagi MALAS...(da la nak makan, pastu malas...tak le nak kate ape la kan..tahan la situ...)tengah fikir-fikir nak gi makan ke tak, tetibe satu cahaya kegembiraan datang membawa berita gembira...



si pembawa berita :: saya nak kuar makan ni..awak nak kirim pape tak?

si pemalas tapi nak makan :: (muka bersinar-sinar) nak nak...(terus buat list..siap kirim duit okk)

si pembawa berita :: okk..sila tunggu dengan penuh sabar...

si pemalas tapi nak makan :: okkkk...(sabar...sabar...sabar....)




tunggu punya tunggu, tapi tak balik lagi la plak kan..huhuhuhuhu..dah lapar ditahap maximum yang boleh pitam...bukan boleh pitam je, tangan pon da menggeletar macam orang parkinson...takle jadi ni..




okkk..tekad..jomm pegi rumah jiran dan makan megi..paksa rumate saya untuk makan skali...(sebenanye dye lapa jugak)..kitorang makan megi goreng...haaaaaaaaaaaaaaaa....macam mane kitorang goreng tu jangan tanye..sebab isu sensitif..hahhaha....anggap je la kitorg ade mesin DOREMON yang bole masak..hahhahhaah...



kat bawah ni disertakan kaedah untuk masak megi goreng guna mesin DOREMON...kikikiki





 tumiskan kentang ngan bawang...
(bajet kentang macam ayam)









 megi yang da direndam ngan telor yang dah di basuh






 guna perencah ni...confem sedap..
(gabungan perencah nasi goreng n gihun goreng)
(kiree bolee laaa)






 bile kentang a.k.a ayam da empuk, masukkan telor..
pastu kaco-kaco...






 lepas kaco-kaco telor tu, dye akan jadi camni..
(warne gamba ni macam kabur sebab effek wap-wap sedap yang kuar...)





 pastu, masukkkan perencah tu...
pastu boh sos sket sebagai penambah rase..






 last skali mestilah masukkan megi...
kalo tak masok megi, 
bukan megi goreng la name dye kan..
tambah kicap sket sebagai pewarna kepada megi goreng..








haaaaa..ni lah hasilnyaa.....
bole la buat makan kan...
asalkan tak pitam sudah....






gamba waktu makan malas nak amek...sebab....haaaiiisssshhh...malas nak cite....




itu je lah yang nak dikhabarkan...bile kite da lapar, anything can happen...kikikikikiki





UNTUK MAKLUMAN UMUM ::

- projek ini adelah TIDAK dilakukan di FAJAR HARAPAN... kikiki
- dan mesin DOREMON ini telah dilupuskan dengan menggunakan BOM DOREMON...kikikikiki

TOLONG LA PERCAYA YEEEEE....












p/s :: merindui beliau...
huhuhuhuhu...
mau pulang ke bating..
as soon as posible..





(NHAM)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...